Reţete

AUTOR LAURA ADAMACHE





Papricas de porc cu galuste de faina

Papricas de porc cu galuste de faina
Sa nu credeti ca nu am gatit deloc de cand sunt in Germania. E adevarat ca o saptamana nu m-am apropiat de bucatarie dar dupa o saptamana nu am mai rezistat si desi nu am conditii pentru o “bucatareala relaxanta”, am facut un papricas de porc cu galuscute de faina,mancare pe care nu am mai facut-o de ani buni dar de care mi s-a facut o pofta teribila aici in Germania.
Ingrediente:
  • 500 gr carne de porc slaba
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa
  • 2-3 catei usturoi
  • 6 rosii
  • 100 ml suc de rosii
  • 1-2 cani apa
  • 4 linguri sos picant de ardei (optional)
Pentru galuste:
  • 3 oua
  • cca 140 gr faina
  • sare
Taiem carnea in patratele mici si o punem la rumenit in 2-3 linguri de ulei.
Intre timp taiem ceapa in rondele subtiri, tocam marunt usturoiul si ardeiul gras,
Papricas de porc cu galuste de faina
Punem o craticioara cu apa la fiert iar in momentul in care apa incepe sa fiarba, scufundam rosiile pentru 2-3 minute dupa care le scoatem si le lasam sa se raceasca putin. Dupa ce s-au racit, le curatam coaja si le tocam marunt.
Dupa ce carnea s-a rumenit putin pe ambele parti, adaugam ceapa, usturoil si ardeiul. Amestecam si lasam la calit pt cca 4-5 minute pana ce ceapa devine translucida. Adaugam rosiile tocate marunt, sucul de rosii si o cana cu apa.
Acoperim cu capac si lasam papricasul pe foc mic pentru cca 45 minute sau pana ce carnea devine frageda.
Pentru galuste, batem usor cu o furculita ouale si adaugam treptat faina pana ce obtinem un aluat mai gros decat cel de clatite. Aluatul este gata in momentul in care furculita lasa o “carare” vizibila.
Papricas de porc cu galuste de faina
Sosul papricasului trebuie sa fie destul de lichid in momentul in care adaugam galustele in el. De aceea, daca mai este nevoie, mai adaugati o cana de apa cu 5 minute inainte de a pune galustele in papricas.
Inmuiem in sos o lingurita, dupa care luam cu marginea ei, mici portii de aluat pe care-l adaugam sosului.
Dupa ce am adaugat toata galustele, acoperim cratita cu capac si le lasam sa fiarba 5-10 minute.
Papricas de porc cu galuste de faina
Servim papricasul cu un pic de patrunjel pe deasupra, care mie mi-a lipsit, si cu multa multa pofta.

Papricas de pui

AUTOR CAIETUL CU REŢETE

Ingrediente

1 kg pulpe pui
1 ceapa
1 ardei gras rosu
200 gr smantana 
1 lingura faina
2 linguri boia dulce
2-3 foi dafin 
sare, piper
1 legatura patrunjel verde 

pentru galuste:

1 ou
3 linguri faina
1 lingura ulei
1 lingura apa
1 praf sare 

Mod de preparare

Rumenim usor carnea in cateva linguri de ulei . Adaugam ceapa si ardeiul tocate marunt si lasam doar pana cand ceapa devine translucida. 



Adaugam boiaua ,  amestecam si o calim usor. Completam cu apa , asezonam cu sare si piper , punem si foile de dafin si lasam sa fiarba la foc mic. 



Intre timp pregatim galustele.Batem oul si adaugam sarea, apa si uleiul. Addaugam apoi faina si mestecam pana se omogenizeaza si obtinem un aluat de consistenta unei smantani  groase, dar care sa curga de pe lingura. 



Cand clocoteste luam cu o lingura pe care o introducem mai intai in zeama fierbinte gramajoare de aluat si punem in mancare. Lasam pe foc pana se fierb galustele si mancarea capata consistenta unui sos subtire.



Adaugam smantana amestecata cu o lingura de faina si cateva linguri de zeama din papricas si mai dam intr-un clocot. Presaram patrunjel verde tocat marunt. Se serveste cu mamaliguta .




Papricas de cartofi

AUTOR BUCĂTAR MANIAC

…cu carne, bineinteles. cartofii sunt doar un pretext. Merge cu carne de porc sau de pui. Ba chiar si cu carne de vita. E tare usor de facut si foarte gustos.

Cum se face  papricas de pui:

Ingrediente

1 kg cartofi
500 g pulpa sau spata de porc
2 cepe mari
4 rosii mari
1 ardei gras
1 morcov
3 lingurite boia dulce
jumatate de lingurita de seminte de chimen
2-3 frunze de dafin
3-4 linguri de ulei
50 ml bulion de rosii
sare, piper dupa gust
1 pahar de apa sau mai mult daca este nevoie
o felie sunca afumata (optional)

Am taiat morcovul rondele, ceapa julien, ardeiul cubulete. Le-am pus la calit in ulei. Intre timp am taiat canea cubulete. (puteti s-o taiati cum vreti). Ama daugat si carnea si am amestecat de cateva ori pana si-a schimbat culoare. In continare am decojit rosiile, le-am taiat marunt si le-am pus in mancare. Am adaugat un pahar de apa.  Am condimentat cu putina sare si piepr, dar nu mult. Am pus chimenul, boiaua, frunzele de dafin si bulionul. Am acoperit totul cu un capac si le-am lasat sa fiarba la foc micvreo 30-40 de minute pana ce carnea s-a inmuiat bine. Am adaugat carofii, curatati si taiati mare. Am pus inca putina apa ca sa-i cuprinda pe toti. Am mai pus si o felie zdravana de sunca afumata pentru gust. Asta nu-i obligatoriu, dar e tare bun.Am mai lasat papricasul pe foc pana s-au fiert si cartofii. Am servit cu salata de ardei copti.

Pofta buna!





PAPRICAŞ DE CIUPERCI
AUTOR REŢETE PENTRU TINE

Ingrediente

  • 1 kg ciuperci de cultura
  • 2 cepe
  • 4-5 cartofi
  • 2 ardei kapia rosii
  • 100 ml ulei
  • o lingurita faina
  • o lingurita boia de ardei dulce
  • un varf lingurita boia de ardei iute
  • piper negru si verde
  • o lingurita oregano
  • sare

Mod de preparare

Curatati ciupercile, spalati-le si taiati-le in bucati mai mari, apoi caliti-le in ulei impreuna cu ceapa tocata marunt pana cand se evapora apa pe care o lasa.
Se adauga apoi ardeiul tocat marunt, se mai caleste 2-3 minute, dupa care se adauga faina dezlegata in putina apa (1/2 cescuta de apa).
Se pun apoi cartofii curatati si taiati in cubulete, boiaua, piperul, oregano, potriviti de sare, adaugati o canuta de apa si lasati la fiert pana cand sosul scade si cartofii sunt bine fierti.
Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu