Despre Papricaş




Trăitor o viaţă în Banat, am bătut june fiind, toate rugile şi toate negeile şi am fost gost la ale măi petreciuri, de la pustă până în munce sus, unge şi ursu ştie să joace brîu . Şi dacă am jucat şi m-am petrecut şi am jucat o mie de mîndre pînă să se găsească una să îmi pună căpătîi şi să mă facă om de casă, de la toate rugile mi-a rămas în suflet ca amintire care nu poate fi zogonită, zîua a treia a rugii, când după mahmureală şi când sîmţi că ai sufletu schilav, gazda îţi pune pe masă ca să ce învie, trocuţa de păpricaş.

   Bănăţanu taie la negeie cam tot ce mişcă în obor, şi face mâncare să ajungă şi să rămână, că nu ce poţi face de ruşîne la goşti. Masa îi încinsă trii zîle şi îi bogată ca la curtea împăratului verde. Zupă cu tăiţăi, sarme, unele mici ca bulgăraşii altele mari cât pumnu, înfoiate şi piperate, drese cu dafin şi mărar uscat, înecate în grăsime dulce de porc, carne pohăită, pui frip în tobă, ale fripturi şi cărnuri care mai de care cu must în ele de mănânci pînă ce dezgheuri. şi o sută de feluri de meşpaisuri şi prăjituri, măruntaie, toartă şi foi cu nucă şi mac de nu mai ştii din care să guşti. Dar ultima masă pe care o pune gazda ca semn că se sparge ruga, şi îi musai să îşi ia goştii picioarele care-încotrova, îi musai una de papricaş.
   Şi-am să vă spun care-i taina păpricaşului, care nu-i numai un fel de mâncare. Îi o închinăciune de mulţămire şi o rugă de iertăciune în acelaşi timp, o zamă care nu-i nici ciorbă, nici tocană ci amîndouă toate la un loc.
   Carnea de papricaş îi carnea care rămâne după ce s-a scos tot ce-i mai bun pentru fripturi. Căzături, mai cu os mai cu zgărci, şîra spinării, ciocănelele şi grăsimea a dulce care dă gust şi miroaznă. La vreme de primăvară se taie viţel, mai ales la pustă, toamna îi a oii care moare cu gându la primăvară, mai ales la munte şi asta ar fi carnea papricaşului. Important îi să fie multă şi grasă, ca să-ţi fie bărbia unsă tri săptămâni după ce mînci.
   Leguma nu îi pretenţioasă: Ceapă tăiată toporăşte, piparcă groasă în carne şi părădaisă rupă în pumni ca să îşi lase sângele ei parşiv în fiertură. Ei şi trocul în care se face păpricaşul, e unu anume, mare să încapă în el o cătană împărătească cu tot cu cuşmă, şi făcut din pleu gros ca să nu prindă şi să afume păpricaşul.
   Şi în troc se pune un rînd de ceapă, un rînd de carne, un rînd de piparcă, un rînd de carne, un rînd de părădaisă mecită, un rînd de carne şi deasupra iară un rând de carne. Cu cît îs mai multe rînduri de carne cu atît îi papricaşu mai papricaş. Ale mirodenii ale păpricaşului cuprind în afară de sare şi piper boabe, sovârf, dafin, o ţîră busuioc, măierană da nu prea multă că amărăşce carnea, năiferţ, de îi zice la oraş ienibahar, căţăi de usturoi da nu mulţi, o ţîră de ţucur ca să taie acreala din părădaisă şi un ştamplu de răchie, sau chiar trei dacă a fost vita bătrînă, ca să frăgezească carnea. şi nu adaugi nimic alt ceva nici apă, nici vin sau altă zeamă de oase şi laşi păpricaşul la foc moale ceasuri multe şi priveghezi bolborosala aia din troc cu lingura de lemn şi o mai învii şi o mai descînţi şi în es timp mai bei răchie cu uica Gore şi mai vorbeşti de rugă, şi mai bîrfeşti o ţîră căpăraşii că n-a fost muzîca baş ca anii ăilalţi, şi mai faci isnoavă de unu şi de altu şi ferească sfîntul să bei prea multă răchie şi să ţi se ardă păpricaşu că ăla eşti.
   Dacă îţi faci treaba ca lumea şi ai grijă de păpricaş, iese în troc o mîncare de nici nu mai trebe să povestim. Cine o mănâncă, are tinereţe fără bătrâneţe. Şi descîntecul papricaşului cînd îl iei de pe foc să il pui pe masă goştilor este DOAMNE AJUTĂ ŞI SĂ NE VEDEM ŞI LA ANUL !
  Ei şi chiar dacă ţi-am povestit, tot nu ştii ce-i ăla papricaş, până nu mănînci o trochiţă din mîna lu Uica Mihai de la Buziaş !!!

PAPRICAŞUL DE CARTOFI


O MÂNCARE PENTRU GROFI


O mâncare-a nimănui
Cu reţeta pusă-n cui

Lângă supă şi sarmale
Iaca-o să îi dăm în cale

Mai întâi şi prima dată
Să ai carne afumată

O ciosvârtă de Purcel
Piept sau kaiser doar niţel

Ceapă se subânţelege
Argei gras ca să se lege

Sosul gras pentru crumpei
Şi mai trebuie să iei

Cimbru sare şi piper
Chimion şi îţi mai cer

Să ai bulion de casă
Doamne ce mâncare-aleasă!

Întâi tai carnea în bucăţi
Cum ai făcut şi-n alte dăţi 

Şi-o frigi până face bulbuci
În oala veche- cea de tuci

Apoi o scoţi la odihnit
Şi-n locul ei pui la călit

Ceapa ardeiul şi puţin
Oţet curat- din cel de vin

Apoi când ceapa s-a călit 
Şi gustul i s-a potrivit

Din sare, cimbru şi piper
Nu mai o fi nici un mister

Că trebuie carnea la loc
S-o pui să fiarbă iar pe foc

Şi-acest amestec să mai fiarbă
Până te duci şi mai ai treabă

Cu precenii să stai la troc
Pe twitter ori pe facebook

Şi când e carnea moale puf
Şi-n cuină s-a făcut zăduf

Să pui crumpeii curăţaţi
Şi-n patru sau în opt tăiaţi

Şi chimionul peste ei
Să-i intre damful în crumpei

Mai fierbe câte-un sfert de ceas
Şi bulionul a rămas 

Să-l torni agale în fiertură
Şi dă-l la fiert încă o tură

Şi iaca-n cuină, ţuşe-i tata
Că papricaşu este gata.

Să vă îmbucure Dumnezeu
De dulce papricaş al meu

3 comentarii:

  1. Intrucit reteta mea e prea lunga si nu o posta,o sa o impart in doua.
    Partea 1 Papricas a la clisura dunarii & Marius Balean pt concursul lui uica Mihai .
    Papricas de carne cu cartofi si galuste. Ingredientele de care avem nevoie sint urmatoarele.-Pentru inceput o litra de rachie sa fie la indemina din care sa trajem asa nitel cite un paharut in cinstea lui uica mihai si a noastra bineinteles -carne de vita,oaie si porc in jur de 500 de grame din fiecare -carne de pui 1 kg.e bine sa folosim aripi de pui -1,5-2 kg de cartofi -400 g ceapa -3 morcovi -5 rosii mari -2 ardei gras alb si doi rosii -2 ardei capia -1-2 ardei iute -o telina -o cutie de ciuperci champion -una de mazare -una de fasole verde -ulei de floarea soarelui in jur de 150-200 de grame -citeva grame de boia de ardei -piper negru macinat si cateva boabe de piper -o lingura de vegeta -o lingura de chimion pt digestie -o legatura de patrunjel verde -leustean -2-3 foi de dafin -80-100 de grame de bulion sau pasta de rosii -sare dupa gust -.Pentru galuste avem nevoie de; - circa 300 g faina proaspat cernuta,sau de la magazin -un pahar mare de apa -ulei de floarea soarelui sau unt -3 oua de casa din cuibar proaspat aduse -o lingura de gris -putina sare -Acuma intai si intai sa bem un paharel de tuica,sa traiesti uica mihai...si ne apucam de gatit sau preparat.curatam cartofii de coaja, si ii taiem cubulete,cartofii astfel pregatiti ii punem intr-un bol in care am pus un servetel absorbant pt retinerea apei.luam ceapa si o curatam de coaja,o spalam si o taiem marunt,cubulete,la fel si morcovii,ardeii,rosiile si telina.luam un ceaun de tuci daca avem,daca nu o oala mai mare si o punem afara pe foc la lemne,care nu aveti posibilitatea asta merge si la aragaz,dar difera gustul, si punem circa 100 ml ulei la incins.luam ceapa tocata marunt si o prajim pina devine aurie,intre timp luam carnea o taiem tot cubulete dar mai mari din fiecare sortiment de carne,din oaie,vita si porc si o adaugam in ceaun,mestecind sa nu se prinda.cind observam ca incepe sa se caleasca adaugam si aripioarele de pui.acum adaugam si celelalte legume taiate cubulete sa se caleasca si ele,ardeii rosii,galbeni,capia si ardei iute tocat marunt,sare,o lingura de vegeta si piperul macinat marunt.cind s-a calit bine punem putina apa si adaugam bulionul sau pasta de tomate,preferabil facut in casa mai ales ca acum este si sezonul de facut bulionul pt iarna,asa ca avem la indemina facut in casa,cind incepe sa fiarba din nou adaugam cartofii taiati cubulete,boiaua,foile de dafin,morcovii,telina,ciupercile si conservele de mazare si fasole verde si completam cu apa cit este nevoie..,

    RăspundețiȘtergere
  2. Partea a doua reteta Marius Balean
    in tot acest timp amestecam usor cu ajutorul unei linguri din lemn,daca nu aveti una imprumutati neaparat de la uica mihai sau va da subsemnatul ca are mai multe in dotare.mai glumim intre timp sa fie mincarea mai gustoasa si dam pe git un paharet de tuica in sanatatea lui uica mihai sa ne traiasca si sa ne imbucure cu retetele si preparatele lui multi ani de acum incolo.acum sa revenim... ne apucam sa pregatim galustele.intr-o oala mai mica punem la fiert apa si uleiul sau untul,si lasam sa ajunga pina la temperatura de fierbere.separat batem ouale spuma si se adauga o lingura de gris si faina in asa fel ca amestecul rezultat sa fie mai moale sa poata fi luat cu lingura..si pus in apa clocotita pregatita mai devreme,dupa ce sint gata galustele le scoatem,le strecuram si le adaugam in papricas .acum adaugam ouale in ceaun unul cate unul pe rind ca se se omogenizeze mai bine si mestecam intruna,iar cind e pe gata punem rosiile taiate cubulete,patrunjelul si leusteanul..Acum pauza de un pahar de rachie si iar ne apucam de treaba,gustam din zeama sa vedem daca este destul de sarata sau daca mai este nevoie de ceva in functie de gustul fiecaruia,nu?dupa ce a dat in clocot luam de pe foc si ne apucam de servit gostii si de papat daca tot am pregatit cazanul al mare,sa nu uit sa va spun ca se serveste fierbinte,asa ca trebuie sa anuntati din timp familia si eventual prietenii sau vecinii sa fie prin apropiere,si bineinteles sa nu il uitam si pe uica mihai.Cu aceasta ocazie inainte de a ne apuca de de servit papricasul,inchinam cu toti un paharel de tuica in cinstea noastra a tuturor. Va doresc pofta buna si multa sanatate sa fie la toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  3. SUPER --SA TRAITI SI SA MAI FACETI --VENIM CU TOTII
    --ASA BUNATATI NU SE REFUZA !

    RăspundețiȘtergere