Concurs

Concursul s-a încheiat.
Îmi exprim regretul că atât de puţini cititoti şi-au luat inima în dinţi să posteze o reţetă la concurs,dar pun absenţa concurenţilor pe seama distanţelor geografice, lucru uşor de înţeles.
Am jurizat de mi-a ieşit păr alb, m-am şi certat cu Nemţoaica, dar până la urmă am hotărât, fără remuşcări..................
De fapt sunt plin de remuşcări şi anunţ dintr-u început că toţi concurenţii vor primi din mâna mea Duminică 29 Septembrie câte o trochiţă de papricaş de la mama lui şi vor bea cu mine răchie veche de cinci ani. Numai să îşi ia inima în dinţi să vină la Buziaş !!!
Şi acum iată premianţii, din păcate numai trei:
1. Prin naivitate reţetei dar demonstrând dragoste de papricăşeală locul întâi merge la Marius Bălean
Locul I - o trusă de cuţite japoneze şi un set de linguri de bambus, cu geantă expert.
Intrucit reteta mea e prea lunga si nu o posta,o sa o impart in doua.
Partea 1 Papricas a la clisura dunarii & Marius Balean pt concursul lui uica Mihai .
Papricas de carne cu cartofi si galuste. Ingredientele de care avem nevoie sint urmatoarele.-Pentru inceput o litra de rachie sa fie la indemina din care sa trajem asa nitel cite un paharut in cinstea lui uica mihai si a noastra bineinteles -carne de vita,oaie si porc in jur de 500 de grame din fiecare -carne de pui 1 kg.e bine sa folosim aripi de pui -1,5-2 kg de cartofi -400 g ceapa -3 morcovi -5 rosii mari -2 ardei gras alb si doi rosii -2 ardei capia -1-2 ardei iute -o telina -o cutie de ciuperci champion -una de mazare -una de fasole verde -ulei de floarea soarelui in jur de 150-200 de grame -citeva grame de boia de ardei -piper negru macinat si cateva boabe de piper -o lingura de vegeta -o lingura de chimion pt digestie -o legatura de patrunjel verde -leustean -2-3 foi de dafin -80-100 de grame de bulion sau pasta de rosii -sare dupa gust -.Pentru galuste avem nevoie de; - circa 300 g faina proaspat cernuta,sau de la magazin -un pahar mare de apa -ulei de floarea soarelui sau unt -3 oua de casa din cuibar proaspat aduse -o lingura de gris -putina sare -Acuma intai si intai sa bem un paharel de tuica,sa traiesti uica mihai...si ne apucam de gatit sau preparat.curatam cartofii de coaja, si ii taiem cubulete,cartofii astfel pregatiti ii punem intr-un bol in care am pus un servetel absorbant pt retinerea apei.luam ceapa si o curatam de coaja,o spalam si o taiem marunt,cubulete,la fel si morcovii,ardeii,rosiile si telina.luam un ceaun de tuci daca avem,daca nu o oala mai mare si o punem afara pe foc la lemne,care nu aveti posibilitatea asta merge si la aragaz,dar difera gustul, si punem circa 100 ml ulei la incins.luam ceapa tocata marunt si o prajim pina devine aurie,intre timp luam carnea o taiem tot cubulete dar mai mari din fiecare sortiment de carne,din oaie,vita si porc si o adaugam in ceaun,mestecind sa nu se prinda.cind observam ca incepe sa se caleasca adaugam si aripioarele de pui.acum adaugam si celelalte legume taiate cubulete sa se caleasca si ele,ardeii rosii,galbeni,capia si ardei iute tocat marunt,sare,o lingura de vegeta si piperul macinat marunt.cind s-a calit bine punem putina apa si adaugam bulionul sau pasta de tomate,preferabil facut in casa mai ales ca acum este si sezonul de facut bulionul pt iarna,asa ca avem la indemina facut in casa,cind incepe sa fiarba din nou adaugam cartofii taiati cubulete,boiaua,foile de dafin,morcovii,telina,ciupercile si conservele de mazare si fasole verde si completam cu apa cit este nevoie..,
Partea a doua reteta papricas clisura dunarii & Marius Balean
-in tot acest timp amestecam usor cu ajutorul unei linguri din lemn,daca nu aveti una imprumutati neaparat de la uica mihai sau va da subsemnatul ca are mai multe in dotare.mai glumim intre timp sa fie mincarea mai gustoasa si dam pe git un paharet de tuica in sanatatea lui uica mihai sa ne traiasca si sa ne imbucure cu retetele si preparatele lui multi ani de acum incolo.acum sa revenim... ne apucam sa pregatim galustele.intr-o oala mai mica punem la fiert apa si uleiul sau untul,si lasam sa ajunga pina la temperatura de fierbere.separat batem ouale spuma si se adauga o lingura de gris si faina in asa fel ca amestecul rezultat sa fie mai moale sa poata fi luat cu lingura..si pus in apa clocotita pregatita mai devreme,dupa ce sint gata galustele le scoatem,le strecuram si le adaugam in papricas .acum adaugam ouale in ceaun unul cate unul pe rind ca se se omogenizeze mai bine si mestecam intruna,iar cind e pe gata punem rosiile taiate cubulete,patrunjelul si leusteanul..Acum pauza de un pahar de rachie si iar ne apucam de treaba,gustam din zeama sa vedem daca este destul de sarata sau daca mai este nevoie de ceva in functie de gustul fiecaruia,nu?dupa ce a dat in clocot luam de pe foc si ne apucam de servit gostii si de papat daca tot am pregatit cazanul al mare,sa nu uit sa va spun ca se serveste fierbinte,asa ca trebuie sa anuntati din timp familia si eventual prietenii sau vecinii sa fie prin apropiere,si bineinteles sa nu il uitam si pe uica mihai.Cu aceasta ocazie inainte de a ne apuca de de servit papricasul,inchinam cu toti un paharel de tuica in cinstea noastra a tuturor. Va doresc pofta buna si multa sanatate sa fie la toata lumea.

2. Doru Faur, a fost singurul care asezonează ceunul cu răchie, deci pe merit are locul doi.
Locul II- un cuţit japonez şi un set de linguri de bambus.
 papricas de oaie

ca tot e toamna si nu vezi niciunde terase in stuf cu must si pastrama sfiriinda!

1 kg carne oaie cubulete,o lingura rasa de chimion si un strop de ulei se pun intr-o oala,ceaun ,bagic,pe foc mic ,o vreme,pina iasa din carne zamurile. Am avut vreme suficienta sa curat si sa toc doua cepe mari,si sa bucaturesc marunt un morcov si un ardei gras.Intr-o tigaiuta am calit bine o jumatate de ceapa necesara executarii unor galuste vinatoresti picante.
dupa ce s-a racit ceapa,am mai pus un ou,un virf de cutit de bicarbonat,sare,piper alb proaspat macinat,niste patrunjel maruntit si gris cu faina grisata in proportii egale.
cit m-am canonit eu cu amestecul de galuste,numa bine carnea era pe jumatate fiarta.
am adaugat strachina cu ceapa,ardeiul si morcovul,am mai pus o ligurita de boabe de piper si doua linguri generoase de paprica(una dulce de la cenad si una de la gelu,plina de iuteala. am capacit ceaunul si dupa vreo juma de ceas am verificat ca morcovul si ardeiul sa fie bine muiat.
Am completat ceaunul cu un borcanel de ketchup de casa(vezi reteta laurei laurentiu ca iese beton),juma de chil de smintina,am pus galustile la fiert,o legatura de patrunjel tocat si o mina de mazare boabe.
Dupa parerea mea,marele secret sa se moaie bine carnea,e sa pui la inceput o stampla (50) de tarie.

3. Andrei Boca are un umor incipient care presimt că în viitor va deveni izvor de satiră. El ocupă locul trei.
Locul III- un set de linguri de bambus.
Papricaş

Ingrediente: 500g spată de porc; 500g pulpă de viţel; 500g pulpă de oaie
4-5 cepe tocate mărunt, mărunt
4-5 ardei kapia(ăştia dau dulceaţă)/gogoşari tocaţi mărunt
4-5 căni de apă fierbinte + 1 cană bulion de casă
5 roşii tăiate cubuleţe(pot fi şi pur şi simplu rupte cu mână ori pentru pretenţioşi, decojite: faci o cruciuliţă cu cuţiul pe fundul roşiei, o arunci câteva secunde într-o oală cu apă fiartă, apoi în apă cu gheaţă tot atâta timp)
300/400 ml ulei pentru călit + alte 100 ml pentru pasta de boia
2 ouă + o cană de făină (poate şi mai multă), eventual puţină apă şi foarte puţină sare, pentru găluşte
opţional ardei iute tocat mărunt
condimente/mirodenii: sare, piper boabe, foi de dafin, cimbru, pătrunjel tocat, chimen pisat ca să taie excxcesul de grăsime, 1-2 linguriţe de zahăr ca să neutralizeze posibila acreală a roşiilor, ienibahar, magheran (foarte puţin), boia pentru pasta de boia

Mod de preparare: pui oala pe foc, aştepţi câteva secunde să se încingă, apoi pui uleiul (dacă porneşti focul sub oală după ce ai pus uleiul în ea, oala şi uleiul se vor încinge simultan şi sare uleiul încins=> accidente); pui ceapa şi după ce s-a călit pui carnea de viţel; după ce se rumenesţe, pui ardeii/gogoşarii; apoi pui carnea de oaie, după roşiile si în final carnea de porc; după, sarea şi piperul. Secretul papricasului e să fiarbă mult la foc molcom (ca să se îmbine armonios toate ingredientele). Uiţi de oală vreo 2-3 ore pe foc (verifici dacă sunt fierte cărnurile: dacă viţelul nu-i fiert şi oaia nu-i fiartă, du-te la măcelar şi ia-l în şuturi că viţelul lui era o vacă cu buletin şi oaia era un berbec!). Când carnea şi legumele-s fierte, faci aluatul de găluşte, umezeşti lingura în zeamă şi iei bucăţi de aluat; amesteci uleiul rămas cu boiaua până obţii o pastă un pic mai vâscoasă decât mierea, iei un polonic din zeama din oală şi o pui peste pastă şi amesteci, apoi o torni pe toată în oală. îaninte cu vreo 5-10 minute pui mirodeniile. 

Vă mulţumesc în final că aţi luat în piept ostenealăa de a posta pentru concurs şi declar fără înconjor că vă iubesc şi sunt al vostru pe veci.
Şi vă aştept, câştigători ori nu, la Festival ca să ne facem de cap !



Uica Mihai pe youtube



MARE CONCURS MARE PE BLOGUL PAPRICAŞULUI
ÎNSCRIE-TE ŞI FĂ-TE DE PAPRICAŞ !!!



REGULAMENT
Trimiteţi-i lui Uica sub formă de comentariu o reţetă de papricaş, gulaş ori bogracs pe această pagină. Dacă reţeta are şi o fotografie, contează !
Data începerii concursului este vineri 20 septembrie 2013 ora 00.oo iar închiderea, joi 26 septembrie 2013 ora 00.oo
Juriul este format din Uica Mihai şi Nemţoaica iar premiile...
Premiile?
Locul I - o trusă de cuţite japoneze şi un set de linguri de bambus, cu geantă expert.
Locul II- un cuţit japonez şi un set de linguri de bambus.
Locul III- un set de linguri de bambus.
În plus, fiecare câştigător primeşte o carte cu autograf de la Uica mihai şi papricaş cât poate să mănânce.
Fiindcă înmânarea premiilor se face în cadrul festivalului, duminică 29 septembrie 2013 ora 13.oo
Aş că trebui dragii mei câştigători să veniţi la Buziaş, să daţi ochi cu Uica, să beţi un păhăruţ de răchie dimpreună (sau mai multe) şi să mâncaţi papricaş din inimi de veveriţă.
Succes şi spor la gătit !

25 de comentarii:

  1. Nu e corect, adica cine nu poate ajunge nu merita sa ia premiul de papricasereala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Aphextwinz- asta nu te împiedică să participi la concurs. O să îţi oricum o trochiţă de papricaş prin e-mail !!!
    Aşa că te rog frumos, papricăşeşte !

    RăspundețiȘtergere
  3. Gulyas in vas roman
    Ingrediente
    carne de porc (spata grasa)
    carnaciori
    1 kg de cartofi
    3 morcovi mari
    2 ardei grasi
    1 ceapa mare
    4 catei de usturoi
    2 lingurite pasta de ardei dulce
    1 lingurita pasta de ardei iute
    3 lingurite cu varf de boia ungureasca
    1 lingurita chimen

    Cat timp vasul roman a stat in apa pentru a absorbi bine umezeala, am pregatit cartofii, morcovii, ardeii, carnea si carnaciorii - curatati si taiati bucatele.
    Intr-o tigaie am calit ceapa si usturoiul. Cand au devenit sticloase am adaugat boiaua si pasta de ardei. Dupa 1-2 minute am stins cu putina apa (adaugati cam cata apa credeti ca va acopera ingredientele) si am lasat sa dea in clocot.
    In vasul roman am adaugat ingredientele pregatite din timp - carnea, carnaciorii, cartofii, morcovii si ardeii si am acoperit cu sosul din tigaie.
    Am acoperit si am lasat la cuptor cam doua ore.

    Am servit cu castraveciori murati.


    Link poza
    http://www.flickr.com/photos/8264324@N03/5262464219/

    RăspundețiȘtergere
  4. Babgulyasul
    Ingrediente

    aprox 400 gr fasole uscata
    carne de porc * eu am folosit de porc pentru ca la noi in casa nu se consuma carnea de vita, dar retete traditionala e cu vita
    2- morcovi
    1-2 radacini patrunjel
    1/2 telina
    1 ceapa rosie
    2-3 catei de usturoi
    2- lingurite de boia
    1 lingura faina
    galuste (facute din 2 oua si faina cat cuprinde)
    patrunjel verde
    sare, piper

    Mai intai am pus la fiert fasolea. Eu o fierb in 2-3 ape, deci procesul acesta ia destul de mult timp.

    Dupa ce am schimbat si a treia apa, adaug legumele tocate si carnea si las sa fiarba in continuare, potrivind la gust cu sare si piper. Cand s-au patruns, pregatesc rantasul.

    Intr-o tigaie calesc usturoiul si ceapa. Cand devin sticloase, presar peste boiaua si las putin de tot sa nu devina apoi amara. Adaug putina faina si sting cu putina zeama din supa. Adaug restul de faina si cand se ingroasa, sting din nou cu supa.
    Mai adaug cam un polonic de supa peste rantas si amestec bine, apoi torn totul in oala in care fierbe restul de supa.

    Apoi pregatesc galustele - sparg doua oua, pun un praf de sare si amestec cata faina cuprinde. Apoi cu o lingura adaug galustele la ciorba.

    Mai las sa dea putin in clocot si la final presar patrunjel verde.

    Link poza http://www.flickr.com/photos/8264324@N03/6046860314/

    RăspundețiȘtergere
  5. Papricas de pui

    Ingrediente

    carne de pui
    aprox jumatate de kilogram de cartofi
    1 ceapa
    2 morcovi
    3 lingurite de boia de calitate
    sare, piper
    patrunjel verde
    ulei


    Mai intai calesc ceapa tocata impreuna cu pulpele de pui sarate.



    Cand carnea se albeste adaug boiaua si mai las cam un minut, maxim doua la calit. Atentie cu boiaua, poate fi amara daca o ardeti!
    Sting totul cu apa si adaug cartofii tocati cubulete si morcovii tocati rondele.
    Acopar si las la fiert pana se fierb cartofii. Potrivesc la gust cu sare si piper. Personal las fiert un pic mai mult sa las sa se ingroase sosul de la cartofi.

    Link poza http://www.flickr.com/photos/8264324@N03/5139272962/

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Power Image, îmi pare rău, folosind Vegeta în reţetă ai descalificat-o automat.
      Noi ţinem la tradiţie la natural şi autentic. Vegeta e o făcătură plină de E-uri.
      Scuze !!!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  7. Reteta papricas bogracs ( nume ceaun )...cel mai bun ( parerea mea ) se face din carne de oaie . Se pune carne cam 500gr. de persoana , ceapa , cam o treime din cantitatea de carne , untura de porc cam 300gr la un ceaun de vreo 20 litri , ardei rosu pus intreg , ardei iute pus tot intreg , boia , piper , sare . Se unge bine ceaunul cu cantitatea de untura pe toata suprafata , dedesupt se pun oasele ca sa nu se prinda carnea , de preferinta coastele se pun jos cu varfurile in sus , apoi se pune ceapa cam 3cm cu sare , apoi un rand de carne , intercalam si ardeii rosii si iuti intre ceapa si carne . Ii dam drumul la foc , focul sa nu fie tare , mai molcom . Nu mestecam cu lingura , ci prindem de toarta si facem miscari stanga-dreapta , vedem cum stam cu zeama care iese din carne si ceapa si daca mai trebuie adaugam vreo cana . Dupa cateva ore mai adaugam apa cat este nevoie , dar nu prea multa sa fie zeama goala . Cand se ia carnea de pe os punem intr-o cana zeama de la foc si inauntru punem boiaua dulce si iute plus piperul si o mestecam bine apoi o punem peste carne . Neaparat sa avem o sticla cu rachie in timpul asta , ii buna la gustatul papricasului . In tot timpul asta aveti grija la mestecat ...cu grija sa nu se sfarame carnea . Langa papricas se fac cartofi fierti pusi separat in blide pe masa , salata va fi neaparat din varza rasa cu putin piper si zahar . Cand ii gata papricasul se serveste repede sa nu se slaiasca ...pofta buna . Apropo asta ii un papricas ca la Tipari , sat langa Costei-Lugoj ...Alexandru Stein...Dunarea 4 Timisoara ...a doua locatie Detroit .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS: in tot acest timp sa tineti intrusii deoparte...nu le dati rachie , nu beti de la ei , si sa aveti un om de incredere langa voi , s-or auzit cazuri cand intusii au aruncat cate un pumn de sare in ceaun si te face om ...Stein Alexandru .

      Ștergere
    2. PS: adresa e-mail: alexandrustein@yahoo.com

      Ștergere
  8. Papricaş

    Ingrediente: 500g spată de porc; 500g pulpă de viţel; 500g pulpă de oaie
    4-5 cepe tocate mărunt, mărunt
    4-5 ardei kapia(ăştia dau dulceaţă)/gogoşari tocaţi mărunt
    4-5 căni de apă fierbinte + 1 cană bulion de casă
    5 roşii tăiate cubuleţe(pot fi şi pur şi simplu rupte cu mână ori pentru pretenţioşi, decojite: faci o cruciuliţă cu cuţiul pe fundul roşiei, o arunci câteva secunde într-o oală cu apă fiartă, apoi în apă cu gheaţă tot atâta timp)
    300/400 ml ulei pentru călit + alte 100 ml pentru pasta de boia
    2 ouă + o cană de făină (poate şi mai multă), eventual puţină apă şi foarte puţină sare, pentru găluşte
    opţional ardei iute tocat mărunt
    condimente/mirodenii: sare, piper boabe, foi de dafin, cimbru, pătrunjel tocat, chimen pisat ca să taie excxcesul de grăsime, 1-2 linguriţe de zahăr ca să neutralizeze posibila acreală a roşiilor, ienibahar, magheran (foarte puţin), boia pentru pasta de boia

    Mod de preparare: pui oala pe foc, aştepţi câteva secunde să se încingă, apoi pui uleiul (dacă porneşti focul sub oală după ce ai pus uleiul în ea, oala şi uleiul se vor încinge simultan şi sare uleiul încins=> accidente); pui ceapa şi după ce s-a călit pui carnea de viţel; după ce se rumenesţe, pui ardeii/gogoşarii; apoi pui carnea de oaie, după roşiile si în final carnea de porc; după, sarea şi piperul. Secretul papricasului e să fiarbă mult la foc molcom (ca să se îmbine armonios toate ingredientele). Uiţi de oală vreo 2-3 ore pe foc (verifici dacă sunt fierte cărnurile: dacă viţelul nu-i fiert şi oaia nu-i fiartă, du-te la măcelar şi ia-l în şuturi că viţelul lui era o vacă cu buletin şi oaia era un berbec!). Când carnea şi legumele-s fierte, faci aluatul de găluşte, umezeşti lingura în zeamă şi iei bucăţi de aluat; amesteci uleiul rămas cu boiaua până obţii o pastă un pic mai vâscoasă decât mierea, iei un polonic din zeama din oală şi o pui peste pastă şi amesteci, apoi o torni pe toată în oală. îaninte cu vreo 5-10 minute pui mirodeniile.

    Poftă bună!
    Andrei Boca, ARAD

    RăspundețiȘtergere

  9. papricas de oaie

    ca tot e toamna si nu vezi niciunde terase in stuf cu must si pastrama sfiriinda!

    1 kg carne oaie cubulete,o lingura rasa de chimion si un strop de ulei se pun intr-o oala,ceaun ,bagic,pe foc mic ,o vreme,pina iasa din carne zamurile. Am avut vreme suficienta sa curat si sa toc doua cepe mari,si sa bucaturesc marunt un morcov si un ardei gras.Intr-o tigaiuta am calit bine o jumatate de ceapa necesara executarii unor galuste vinatoresti picante.
    dupa ce s-a racit ceapa,am mai pus un ou,un virf de cutit de bicarbonat,sare,piper alb proaspat macinat,niste patrunjel maruntit si gris cu faina grisata in proportii egale.
    cit m-am canonit eu cu amestecul de galuste,numa bine carnea era pe jumatate fiarta.
    am adaugat strachina cu ceapa,ardeiul si morcovul,am mai pus o ligurita de boabe de piper si doua linguri generoase de paprica(una dulce de la cenad si una de la gelu,plina de iuteala. am capacit ceaunul si dupa vreo juma de ceas am verificat ca morcovul si ardeiul sa fie bine muiat.
    Am completat ceaunul cu un borcanel de ketchup de casa(vezi reteta laurei laurentiu ca iese beton),juma de chil de smintina,am pus galustile la fiert,o legatura de patrunjel tocat si o mina de mazare boabe.
    Dupa parerea mea,marele secret sa se moaie bine carnea,e sa pui la inceput o stampla (50) de tarie.
    Pofta mare!!

    RăspundețiȘtergere
  10. gasiti poze pe profilul meu de google +

    RăspundețiȘtergere
  11. Papricas de pui cu mamaliguta

    Ingrediente: Pentru papricas - 1kg pulpe de pui inferioare,2 ardei,4-5 cepe,2 linguri de ulei,1 lingura de boia dulce, foi de dafin, untura cat o nuca (ca de,sa nu ne creasca colesterolul) ,o legatura de patrunjel,sare,piper, iar pentru mamaliguta - 3 cani de apa,1 cana jumate faina de malai,sare.

    Decor: castraveti murati in otet.

    Reteta: Am pregatit pulpele (spalat,curatat).Intr-o cratita am pus carnea la prajit in ulei si untura.Apoi am scos carnea si in uleiul ramas am pus ceapa taiata marunt,ardeiul ,boiaua,foile de dafin,sarea si piperul.Am subtiat cu apa si am pus la fiert.Dupa 5 minute am adaugat carnea si am lasat-o sa fiarba 20-30 minute.Cat timp a fiert papricasul am pregatit mamaliguta.Felul in care arata papricasul facut de mine il puteti vedea pe pagina mea : https://www.facebook.com/photo.php?fbid=571651092895305&set=a.136432149750537.23814.100001512598473&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere
  12. Papricas pe carne de pui

    1kg carne de pui cu os
    1kg cartofi roz
    1 morcov
    1 telina
    1 lingura ulei
    2 cepe mari
    2 ardei kapia, copti
    1 lingurita chimen
    Tarhon proaspat
    rozmarin proaspat
    sare
    piper
    Frunze de marar pt décor
    Luam puiul si-l maruntim, il spalam bine si-l dam deoparte. Curatam morcovul si telina, le spalam si le taiem cubulete.Procedam la fel cu ceapa si o taiem marunt, Ardeii ii curatam de cotor si seminte si ii taiem feliute. Cartofii curatati si spalati, ii taiem pe lung in 4 sau 6 bucati functie de marime.
    Punem intr-o cratita sau oala, uleiul la incins. Adaugam ceapa , apoi carnea si amestecam bine . Lasam cam10’ amestecand din cand in cand sa nu se arda. Punem zarzavatul, mirodeniile si cartofii, mai lasam 10’, adaugam si ardeiul copt , apoi complectam cu apa, pana la nivelul cartofilor,.Mai asezonam cu sare si piper, punem capacul si lasam la fiert cam 25-30’(pana cartofii sunt patrunsi si carnita s-a fiert).
    Sevim cu marar verde ca décor si alaturi de un castronel cu muraturi.
    Pofta buna!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=614746788575597&set=a.153509851365962.49751.100001208431239&type=1&theater

    RăspundețiȘtergere
  13. Gulyas la ceaun

    Ingrediente:
    1 kg carne porc si vita
    1 kg cartofi
    3-4 morcovi
    2-3 patrunjei
    5-6 cepe verzi
    1 ou
    100 g faina
    1 ardei gras
    2 rosii
    1-2 linguri pasta ardei facuta in casa
    sare
    piper
    paprika iute
    2-3 linguri ulei
    chimion

    Mod de preparare:
    Se curata toate legumele si se taie cubulete.
    Carnea se taie la fel.
    Se face focul si se pune ceaunul cu putin ulei, la incalzit.
    Ceapa, ardeiul si rosiile se pun la calit in ulei.Cind sunt gata calite , se adauga bucatile de carne , paprika, chimion, sare si pasta de ardei . Se amesteca bine si cind carnea isi schimba culoarea se adauga 1 l apa si se lasa sa fiarba carnea bine. Cind este aproape fiarta se adauga apa necesara, zarzavatul iar peste 15 minute cartofii.Dupa ce sunt fierti se adauga galustele facute din faina si ou(se bat bine oul, se adauga faina si 1 lingura ulei si se amesteca bine ca sa iasa un aluat moale . Daca e prea tare se adauga apa , apoi se amesteca bine) Se rup cu o lingura si se lasa sa fiarba pina acestea se ridica deasupra.In acel moment gulyasul este gata.
    Se presara cu patrunjel verde tocat, deasupra si se serveste cu ardei iute.
    Pofta mare sa aveti !
    Daca doriti , se poate servi alaturi de un ardei iute.

    [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/407/hx3c.jpg/][IMG]http://img407.imageshack.us/img407/4598/hx3c.jpg[/IMG][/URL]

    Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numele meu este Sidonia Toncean...asa apare si pe Facebook !

      Ștergere
    2. http://1.bp.blogspot.com/_A3kVotCr7Aw/TDwBxOAi1VI/AAAAAAAABEM/KQqGSXo9B78/s1600/tn1_6_gulyas_7.jpg

      Poate asa se vede poza:

      http://sidyskitchen.blogspot.ro/2010/07/gulyas-la-ceaun.html

      Ștergere
  14. Intrucit reteta mea e prea lunga si nu o posta,o sa o impart in doua.
    Partea 1 Papricas a la clisura dunarii & Marius Balean pt concursul lui uica Mihai .
    Papricas de carne cu cartofi si galuste. Ingredientele de care avem nevoie sint urmatoarele.-Pentru inceput o litra de rachie sa fie la indemina din care sa trajem asa nitel cite un paharut in cinstea lui uica mihai si a noastra bineinteles -carne de vita,oaie si porc in jur de 500 de grame din fiecare -carne de pui 1 kg.e bine sa folosim aripi de pui -1,5-2 kg de cartofi -400 g ceapa -3 morcovi -5 rosii mari -2 ardei gras alb si doi rosii -2 ardei capia -1-2 ardei iute -o telina -o cutie de ciuperci champion -una de mazare -una de fasole verde -ulei de floarea soarelui in jur de 150-200 de grame -citeva grame de boia de ardei -piper negru macinat si cateva boabe de piper -o lingura de vegeta -o lingura de chimion pt digestie -o legatura de patrunjel verde -leustean -2-3 foi de dafin -80-100 de grame de bulion sau pasta de rosii -sare dupa gust -.Pentru galuste avem nevoie de; - circa 300 g faina proaspat cernuta,sau de la magazin -un pahar mare de apa -ulei de floarea soarelui sau unt -3 oua de casa din cuibar proaspat aduse -o lingura de gris -putina sare -Acuma intai si intai sa bem un paharel de tuica,sa traiesti uica mihai...si ne apucam de gatit sau preparat.curatam cartofii de coaja, si ii taiem cubulete,cartofii astfel pregatiti ii punem intr-un bol in care am pus un servetel absorbant pt retinerea apei.luam ceapa si o curatam de coaja,o spalam si o taiem marunt,cubulete,la fel si morcovii,ardeii,rosiile si telina.luam un ceaun de tuci daca avem,daca nu o oala mai mare si o punem afara pe foc la lemne,care nu aveti posibilitatea asta merge si la aragaz,dar difera gustul, si punem circa 100 ml ulei la incins.luam ceapa tocata marunt si o prajim pina devine aurie,intre timp luam carnea o taiem tot cubulete dar mai mari din fiecare sortiment de carne,din oaie,vita si porc si o adaugam in ceaun,mestecind sa nu se prinda.cind observam ca incepe sa se caleasca adaugam si aripioarele de pui.acum adaugam si celelalte legume taiate cubulete sa se caleasca si ele,ardeii rosii,galbeni,capia si ardei iute tocat marunt,sare,o lingura de vegeta si piperul macinat marunt.cind s-a calit bine punem putina apa si adaugam bulionul sau pasta de tomate,preferabil facut in casa mai ales ca acum este si sezonul de facut bulionul pt iarna,asa ca avem la indemina facut in casa,cind incepe sa fiarba din nou adaugam cartofii taiati cubulete,boiaua,foile de dafin,morcovii,telina,ciupercile si conservele de mazare si fasole verde si completam cu apa cit este nevoie..,

    RăspundețiȘtergere
  15. Partea a doua reteta papricas clisura dunarii & Marius Balean
    -in tot acest timp amestecam usor cu ajutorul unei linguri din lemn,daca nu aveti una imprumutati neaparat de la uica mihai sau va da subsemnatul ca are mai multe in dotare.mai glumim intre timp sa fie mincarea mai gustoasa si dam pe git un paharet de tuica in sanatatea lui uica mihai sa ne traiasca si sa ne imbucure cu retetele si preparatele lui multi ani de acum incolo.acum sa revenim... ne apucam sa pregatim galustele.intr-o oala mai mica punem la fiert apa si uleiul sau untul,si lasam sa ajunga pina la temperatura de fierbere.separat batem ouale spuma si se adauga o lingura de gris si faina in asa fel ca amestecul rezultat sa fie mai moale sa poata fi luat cu lingura..si pus in apa clocotita pregatita mai devreme,dupa ce sint gata galustele le scoatem,le strecuram si le adaugam in papricas .acum adaugam ouale in ceaun unul cate unul pe rind ca se se omogenizeze mai bine si mestecam intruna,iar cind e pe gata punem rosiile taiate cubulete,patrunjelul si leusteanul..Acum pauza de un pahar de rachie si iar ne apucam de treaba,gustam din zeama sa vedem daca este destul de sarata sau daca mai este nevoie de ceva in functie de gustul fiecaruia,nu?dupa ce a dat in clocot luam de pe foc si ne apucam de servit gostii si de papat daca tot am pregatit cazanul al mare,sa nu uit sa va spun ca se serveste fierbinte,asa ca trebuie sa anuntati din timp familia si eventual prietenii sau vecinii sa fie prin apropiere,si bineinteles sa nu il uitam si pe uica mihai.Cu aceasta ocazie inainte de a ne apuca de de servit papricasul,inchinam cu toti un paharel de tuica in cinstea noastra a tuturor. Va doresc pofta buna si multa sanatate sa fie la toata lumea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Papricas ca la dunare.Apv clisura dunarii
    Papricas de carne cu cartofi si galuste. Ingrediente-carne de vita,oaie si porc in jur de 500 de grame din fiecare -carne de pui 1 kg.e bine sa folosim aripi de pui -1,5-2 kg de cartofi -400 g ceapa -3 morcovi -5 rosii mari -2 ardei gras alb si doi rosii -2 ardei capia -1-2 ardei iute -o telina -o cutie de ciuperci champion -una de mazare -una de fasole verde -ulei de floarea soarelui in jur de 150-200 de grame -citeva grame de boia de ardei -piper negru macinat si cateva boabe de piper -o lingura de chimion pt digestie -o legatura de patrunjel verde -leustean -2-3 foi de dafin -80-100 de grame de bulion sau pasta de rosii -sare dupa gust -.Pentru galuste avem nevoie de; - circa 300 g faina proaspat cernuta,sau de la magazin -un pahar mare de apa -ulei de floarea soarelui sau unt -3 oua -o lingura de gris -putina sare -Preparare.curatam cartofii de coaja, si ii taiem cubulete,cartofii astfel pregatiti ii punem intr-un bol in care am pus un servetel absorbant pt retinerea apei.luam ceapa si o curatam de coaja,o spalam si o taiem marunt,cubulete,la fel si morcovii,ardeii,rosiile si telina.luam un ceaun de tuci pe foc la lemne si punem circa 100 ml ulei la incins.luam ceapa tocata marunt si o prajim pina devine aurie,intre timp luam carnea o taiem tot cubulete dar mai mari din fiecare sortiment de carne,din oaie,vita si porc si o adaugam in ceaun,mestecind sa nu se prinda.cind observam ca incepe sa se caleasca adaugam si aripioarele de pui.acum adaugam si celelalte legume taiate cubulete sa se caleasca si ele,ardeii rosii,galbeni,capia si ardei iute tocat marunt,sare,si piperul.cind s-a calit bine punem apa si adaugam bulionul,cind incepe sa fiarba din nou adaugam cartofii,boiaua,foile de dafin,morcovii,telina,ciupercile si conservele de mazare si fasole verde si completam cu apa.in tot acest timp amestecam usor cu lingura din lemn,si ne apucam sa pregatim galustele.intr-o oala mai mica punem la fiert apa si uleiul sau untul,si lasam pina fierbe.separat batem ouale spuma si adaugam o lingura de gris si faina in asa fel ca amestecul rezultat sa poata fi luat cu lingura si pus in apa clocotita pregatita mai devreme,dupa ce sint gata galustele le scoatem,le strecuram si le adaugam in papricas.adaugam ouale pe rind ca se se omogenizeze mai bine si mestecam intruna,iar cind e pe gata punem rosiile taiate cubulete,patrunjelul si leusteanul.dupa ce a dat in clocot luam de pe foc si ne apucam de servit gostii.Va doresc pofta buna.

    RăspundețiȘtergere
  17. http://mmihalache.blogspot.ro/2011/04/gulas-cu-carne-de-porc.html

    Gulas cu carne de porc
    Ingrediente
    500 g carne de porc
    . 3 cepe
    .2 ardei grasi
    .5-6 cartofi
    .1 lingurita boia de ardei dulce
    . 2 rosii
    .2-3 linguri de bulion
    . ulei
    .patrunjel uscat
    .foi de dafin
    .piper boabe
    . sare,piper
    Mod de preparare:
    Carnea se spala , se taie sub forma de cuburi, se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste in ulei incins .Se adauga ceapa taiata marunt si ardeii taiati fasii si se lasa pana se inmoaie putin dupa care se adauga cartofii taiati in sferturi ,boiaua, piperul boabe si foile de dafin.Se acopera cu apa, se adauga patrunjel uscat si se lasa sa fiarba la foc potrivit ,sub capac pana cand cartofii sunt facuti dupa care se adauga rosiile curatate de coaja si taiate marunt si bulionul desfacut in putina apa.Se mai lasa pe foc circa 10-15 min.

    RăspundețiȘtergere